Wat doet stress met mij

Wat is stress?

Overleven

Wat is stress?  Is stress goed of slecht?  Wat moet ik ermee?

Stress is een instinctieve reactie van ons lichaam en is gestoeld op ons overlevingsmechanisme.  Wanneer er gevaar of dreiging heerst, reageert ons lichaam met een stressreactie om ons in staat van paraatheid te brengen.  Op die manier kunnen we omgaan met datgene wat op ons afkomt of waar we tegenover staan.

Als oermens was actie nodig om in leven te blijven als een roofdier tevoorschijn kwam.  Vandaag is stress nog steeds hetzelfde mechanisme, alleen zijn de oorzaken van stress veranderd.  Ons brein blijft echter nog steeds onze omgeving scannen op gevaar en dreiging vanuit ons overlingsinstinct.

Stress helpt de mens: het lichaam maakt hormonen vrij waardoor vechten of vluchten mogelijk  wordt gemaakt, de reflexen  worden gestimuleerd, de bloeddruk en hartslag gaan omhoog, eiwitten en glucose in de spieren worden omgezet in glucose zodat er extra energie is om te reageren, er komen stoffen vrij waardoor vrijwel geen pijn wordt gevoeld, ...  Op dat moment worden de niet vitale lichaamsprocessen naar de achtergrond geschoven en wordt al wat nodig is naar de vitale delen gestuurd.  Adrenaline, noradrenaline en cortisol worden geproduceerd in de bijnieren. 

Als deze noodsituatie verdwenen is, nemen deze processen af en gaat het lichaam terug naar rustige, normale stand.  Dus als inspanning wordt gecompenseerd met ontspanning, dan is er niks aan de hand.  Na een stressreactie zie je dat dieren de stress letterlijk van zich af schudden, zodat ze terug in een normale, rustige status komen.  Mensen doen dit niet automatisch. 

Een leven zonder stress bestaat niet.  Iedereen heeft wel eens stress en op zich is stress goed, positief.  Dat motiveert je ook om te groeien.  Als je stress hebt, dan herstel je daar normaalgezien van terug in een korte periode.  De balans komt weer in het positieve, terug naar het gezonde.  Je wordt er niet ziek van.

Als je signalen krijgt van je lichaam: trillen, hoofdpijn, buikpijn, beven,... dat betekent dat het teveel is voor jou en dat je er wat moet aan doen.

Echter, wanneer de stress aanhoudt, en er geen of te weinig compensatie is met ontspanning, dan spreken we van chronische stress, ongezonde stress.


Contact

  • Zorg In Balans
  • Siska Veranneman
  • Bombeekweg 4
  • 8840 Oostnieuwkerke
  • Tel. 0477 76 13 89
  • info@zorginbalans.be
  • BTW BE1003571797
logo VESB
Zorg In Balans

Mag ik je helpen?

De eerste stap naar een gezonde en evenwichtige toekomst? Laten we samen op pad gaan naar zorg in balans.

Maak een afspraak