wat burnout

Wat is een burn-out?

Je bent niet alleen ...

Wat is een burn-out nu eigenlijk?

Een burn-out is een stoornis in energie.  De batterij is grotendeels of volledig plat.  De energie is opgebruikt waardoor het moeilijker of onmogelijk wordt om te blijven functioneren.  Echter, de wil om door te gaan is nog steeds aanwezig: je wil wel nog, maar je kan niet meer.  Er is geen regie meer over het eigen leven.  Het lichaam heeft de controle overgenomen.

De oorzaak van het energieverlies is doorgaans een te lange periode blootgesteld worden aan chronische stress: te lang te veel op het bord krijgen.

Als de batterij niet voldoende wordt opgeladen, dan neemt het lichaam het over. Het trekt aan de noodrem.  Het toont op verschillende manieren dat het genoeg is.  En dat is best confronterend.  Van de een op de andere dag kan het lichaam niet meer willen (flauw vallen, het bed niet meer uit kunnen, hartinfartct, ... ) En dat is keihard.  De impact is enorm.

En neen, mensen met een burn-out zijn niet zwak.  Mensen met een burn-out zijn ontzettend gedisciplineerd en heel hard werkend.  Je móet wel erg gedisciplineerd zijn, enorm betrokken en heel warm om, ondanks de signalen dat je krijgt van je lichaam, toch door te gaan om een ander te helpen en jezelf te negeren, dat je dat over hebt voor iemand anders.  Ook de bereidheid hebben om de signalen te negeren, het optimimisme en de kracht om te zeggen: "morgen gaat het wel beter..."

Je hebt het gevoel dat je tekort schiet, dat je niet sterk genoeg bent geweest.  Je ziet op dat moment nog niet in wat je allemaal hebt gedaan, je denkt dat je niet sterk genoeg bent geweest. 

Wees gerust: dat komt geleidelijk tijdens het herstel.

Goed nieuws: je weet al hoe het niet meer moet in de toekomst.  De enige vraag die nog blijft is: hoe moet het dan wel in de toekomst?

En dat is waar we bij coaching naar gaan kijken en dat is bij iedereen verschillend, want iedereen is uniek.

 

Je bent niet alleen...

In het rapport van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen/Stichting Innovatie & Arbeid werd onder andere gekeken naar de cijfers van het RIZIV over de personen in invaliditeit (de statutaire ambtenaren zitten hier niet in vervat) in het Vlaams gewest. 

Een voorzichtige raming van het aantal personen (die langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt zijn) dat uitgevallen is door een burn-out brengt het op 17.330 personen (16.333 werknemers/werklozen en 997 zelfstandige ondernemers) met burn-out in invaliditeit (2020).

Voor het berekenen van de personen met een burn-out in primaire arbeidsongeschiktheid (2020): 35.300 gevallen (33.400 werknemers/werklozen en 1.900 zelfstandige ondernemers).

Dit brengt het totaal aantal op 52.600 gevallen. Dit is een minimale inschatting. Deze raming houdt geen rekening met de zieke werknemers/werklozen en zelfstandige ondernemers wiens dossier nog niet is afgesloten maar evenmin de werknemers/werklozen of de zelfstandige ondernemers die te kort verzuimen om in aanmerking te komen voor een ziekte-uitkering. Ook de cijfers voor ambtenaren zijn niet opgenomen. Daarenboven dateren deze cijfers (en de raming) van voor de COVID-gezondheidscrisis. Algemeen wordt aangenomen dat de pandemie geleid heeft tot een verhoging van de psychosociale risico’s op het werk (NAR, 2021). 

Al deze cijfers geven geen inzicht in het aantal personen op de werkvloer dat geconfronteerd wordt met burn-outklachten. Er zijn weinig studies die deze groep cijfermatig in kaart brengen. Onderzoek in Vlaanderen naar aanleiding van de ontwikkeling van de BAT (Burnout Assessment Tool) raamt voor 2018 het aandeel werknemers met hoogstwaarschijnlijk een burn-out op 7,6%, het aandeel met een risico op het ontwikkelen van een burn-out op 9,5%. Samen komt dit neer op 17,1% van de werknemers (De Witte, 2021).

 

 


Contact

  • Zorg In Balans
  • Siska Veranneman
  • Bombeekweg 4
  • 8840 Oostnieuwkerke
  • Tel. 0477 76 13 89
  • info@zorginbalans.be
  • BTW BE1003571797
logo VESB
Zorg In Balans

Mag ik je helpen?

De eerste stap naar een gezonde en evenwichtige toekomst? Laten we samen op pad gaan naar zorg in balans.

Maak een afspraak