Onze darmen zijn ons tweede brein. Het is dan ook nuttig om eens stil te staan wat we allemaal in ons mondje steken. Er wordt gezegd dat je bent wat je eet.
Er wordt aangeraden om twee stukken fruit per dag te eten. Daaraan komen we meestal niet. Het is dus nodig dat we zorgen voor onszelf en dat we de nodige voedingsstoffen binnen krijgen. Een onderdeel daarvan is fruit.
Ons darmstelsel bevat heel veel zenuwcellen. Het zorgt voor de opname en afbraak van de voedingstoffen die we door voedsel tot ons nemen.
Dat ons brein en onze darmen samenwerken is gemakkelijk aan te tonen. We krijgen op een bepaald moment honger en we zijn op een ogenblik voldaan.
Iedereen weet dat fruit eten gezond is. De inname van fruit verlaagt het risico op verschillende soorten ziektes, want er zitten onder andere vitamines en mineralen in. Fruit bevat ook fructose (=vruchtensuiker) en glucose.
Fructose laat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen dan glucose, maar kan niet onmiddellijk als brandstof worden gebruikt. Eerst moet het via de lever gedeelijke omgezet worden in glucose waarna het als energie kan dienen. Deze natuurlijke suiker uit fruit heeft geen negatief effect op de lever. Fruit bevat ook vezels en anti-oxidanten die hier waarschijnlijk voor zorgen.
Bepaald fruit, zoals zwarte bessen, rode bosbessen, aardbeien, appels, bosbessen en cranberries zouden de opname van suikers vertragen, waardoor je bloedsuiker beter in evenwicht blijft.
Waarbij kan fruit ons helpen?
Vitaminen en Mineralen:
* Vitamine C: helpt bij het versterken van ons immuunsysteem (citrusvruchten)
* Vitamine B: belangrijk voor stofwisseling van koolhydraten/vetten/eiwitten: energieproductie + speelt een rol in werking van het zenuwstelsel: geheugen, concentratie, alertheid, coördinatie, positieve intesteldheid, interesse. (banaan - B6) (aardbeien, sinaasappels: B11)
* Kalium: reguleren van bloeddruk, goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van spieren. (banaan)
Antioxidanten: deze stoffen beschermen je cellen. Ze helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en kan bijdragen aan een snellere hersteltijd (blauwe bessen, zwarte bessen, granaatappel,...)
Antioxidanten hebben we nodig zodat de vrije radicalen minder schade kunnen aanrichten. Als dat wel zo is, dan leidt dat tot het minder functioneren van cellen en tot weinig energie, futloosheid en vermoeidheid.
Het is dus terug een kwestie tussen balans in antioxidanten en vrije radicalen.
Fruit bevat natuurlijke suikers en vezels. Dit zorgt voor een geleidelijke afgeifte van energie en zo de suikerspiegel stabiel te houden. Veel fruitsoorten bevatten een hoog watergehalte en werkt dus mee aan hydratatie. De vezels zorgen ook voor een bevordering van de spijsvertering.
Sommige fruitsoorten, zoals ananas en bessen, hebben ontstekingsremmende eigenschappen
Integreren van een verscheidenheid aan fruit in je dagelijkse leven heeft een positieve impact. Het biedt je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om te herstellen en te versterken, terwijl het je ook helpt om je energiek en opgewekt te voelen. 🍎🍊🍇
Dus: eet gerust een stuk seizoensfruit extra. Let wel: overdrijven is nooit goed. :-)
Smakelijk!
De eerste stap naar een gezonde en evenwichtige toekomst? Laten we samen op pad gaan naar zorg in balans.